Samsung Galaxy S9 Plus -arvostelu

Äskettäin julkaistu Samsung Galaxy S9 Plus on tämän hetken kehittynein suurinäyttöinen puhelin. Siinä on lähes Note 8:an kokoinen näyttö ja upeat kamerat, mutta ulkoisesti puhelin on lähes identtinen viime vuoden S8 Plussan kanssa.

Uutuus tuntuu eittämättä hieman itseään toistavalta päivitykseltä S8 Plussalle. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että kyseinen malli on pitänyt hallussaan parhaan puhelimen titteliämme viimeiset 11 kuukautta.

Olemme nyt testanneet Galaxy S9 Plussaa muutaman viikon ajan ja mielestämme sen kaksi vaikuttavinta tekijää ovat hyvät hämäräkuvausominaisuudet ja suuri näyttö. Samsungin valtava kaareva 6,2-tuumainen näyttö lienee edelleenkin suurin syy valita puhelimen Plus-malli tavallisen Galaxy S9:än sijaan. Kummastakin mallista löytyy aiempaa parempi 12 megapikselin kamera, jossa on todella laaja f/1.5 aukko.

Galaxy S9 ja S9 Plus ovat itse asiassa maailman ensimmäiset puhelimet, joista löytyy niin laaja aukko. Sen hyödyt tulevat esiin erityisesti heikossa valaistuksessa, jossa se peittoaa jopa Google Pixel 2 XL:än.

 

Osa artikkelimme linkeistä johtaa englanninkielisille sivuille. Teemme jatkuvasti töitä saadaksemme entistä useamman sivun suomen kielelle.

Lilac Purple is the hot new color on this year’s Galaxy phones

Galaxy S9 Plus loistaa uudella kaksoiskamerallaan. Toinen linsseistä on teleobjektiivi, josta löytyy kaikki Note 8:sta tutut teleominaisuudet. Sen lisäksi siinä on myös tavallinen 12 megapikselin laajakulmalinssi, joka kykenee muun muassa huimaan 960 fps -hidastukseen. Takakamera on tunnettu myös erikoisesta teknologiastaan, joka mahdollistaa kameran aukon vaihtamisen f/1.5:en ja f/2.4:än välillä valotuksesta riippuen.

Puhelimesta löytyy myös 8 megapikselin etukamera, jota voi käyttää vaikkapa uuteen AR Emoji toimintoon – joka tosin on lähinnä halpa kopio Applen Animojista. AR Emoji tuntuu yhä keskeneräiseltä, eikä se tehnyt meihin samanlaista vaikutusta kuin puhelimen muut ominaisuudet.

Samsung on selvästi oppinut Galaxy S8:an saamasta kritiikistä ja ymmärtänyt siirtää puhelimen takakuoreen sijoitetun sormenjälkitunnistimen keskelle puhelinta. Sormenjälkitunnistin oli aiemmin sijoitettu hankalasti kameran viereen, mutta nyt se on loogisessa paikassa heti kameroiden alapuolella. Valmistaja on samalla parantanut myös biometrisiä toimintojaan yhdistämällä kasvojentunnistuksen ja iirisskannerin yhdeksi saumattomaksi järjestelmäksi. Galaxy S8 Plussaa kritisoitiin myös stereokaiuttimien puutteesta, mutta nyt Samsungin lippulaivasta löytyy myös tämä paljon toivottu ominaisuus.

Jos Samsungin yhtäkkinen innostus stereokaiuttimiin, Face Unlock -toimintoon, AR Emojiin ja päällekkäin sijoitettuihin kameroihin kuulostaa yritykseltä kopioida kaikki iPhone X:n ominaisuudet, olet luultavasti oikeassa. S9 Plus yrittää olla kaikessa yhtä hyvä kuin Apple, mutta tarjoaa lisäksi suuremman näytön, monien kaipaaman kuulokeliitännän ja jopa Google Pixel 2 XL:än päihittävät hämäräkuvausominaisuudet.

Galaxy S9 Plussan pahimmat kilpailijat eivät kuitenkaan ole Applen tai Googlen lippulaivamallit, vaan Samsungin omat puhelimet. Galaxy S8 Plus on uutuuden julkistuksen jälkeen hinnoiteltu varsin houkuttelevasti, joten se on todennäköisesti parempi vaihtoehto monelle, jotka pitävät S9 Plussan hintalappua hieman liian korkeana. Kaikkein hienointa ja suurinta puhelinta etsiville suunnattu Samsungin lippulaiva Galaxy Note 9 taas julkaistaan mitä luultavimmin jo puolen vuoden sisällä. Moni nykyinen S8:an tai S7:än omistaja on valmis odottamaan siihen asti, sillä S9 Plus ei tarjonnut mitään mullistavaa.

Ennen uuden Galaxy Note 9:än saapumista Samsung Galaxy S9 Plus on kuitenkin markkinoiden paras suuri Android-puhelin.

Katso alta ensikatsauksemme Samsung Galaxy S9:ään ja S9 Plussaan.

Hinta ja saatavuus

 • Samsung Galaxy S9 Plus julkaistiin 16.3. ja se on nyt saatavilla suoraan jälleenmyyjiltä
 • Puhelimen hinta edeltäjäänsä korkeampi, suositushinta on 999 euroa
 • Halvempi kuin iPhone X

Samsung Galaxy S9 Plussan virallinen julkaisupäivä oli 16.3. eli kaksi viikkoa ennakkotilausten alkamisen jälkeen.

Galaxy S9 Plus maksaa 999 euroa, joten sen hinta on 100 euroa Galaxy S9:ää korkeampi. Puhelimeen on tuskin vähään aikaan odotettavissa suurempia alennuksia ja tällä hetkellä kaikki suomalaiset liikkeet tuntuvat pitäytyvän Samsungin suositushinnassa.

Muotoilu

 • Samsung jatkaa tyylikästä lasia ja metallia yhdistävää muotoiluaan
 • Puhelimen ulkoiset muutokset ovat pieniä, sen kokoeroa aiempaan S8 Plussaan ei huomaa
 • Sormenjälkitunnistin on sijoitettu järkevämmin ja S9 Plus on saanut myös stereokaiuttimet

Galaxy S9 Plus on ehkäpä markkinoiden tyylikkäin älypuhelin Samsungin väsymättömän muotoilutyön ansiosta. Se ei ole ulkoisesti kovinkaan erilainen kuin viime vuonna julkaistu edeltäjänsä, mutta harva S8 Plussan käyttäjä aikoisi muutenkaan päivittää puhelintaan näin aikaisin.

Samsung on tehnyt muutamia merkittäviä muutoksia puhelimen takakuoreen. Esimerkiksi sormenjälkitunnistin löytyy yhä puhelimen takapuolelta, mutta nyt se on sijoitettu puhelimen keskiosaan suoraan kameran alapuolelle. Tämä on kauan odotettu parannus S8 Plussan sormenjälkitunnistimeen, joka oli sijoitettu hankalasti aivan takakameran viereen. Enää sinun ei siis tarvitse pyyhkiä kamerasi linssiä puhtaaksi sormenjäljistä. Järkevämmästä sijainnistaan huolimatta sormenjälkitunnistin tuntuu kuitenkin kilpailijoita pienemmältä.

Galaxy S9 Plussaa myydään Suomessa Lilac Purple-, Midnight Black- ja Coral Blue -värityksillä. Ainakin meidän mustan testiyksilömme lasikuoret keräsivät reippaasti sormenjälkiä, vaikka pyyhimme sitä kuvausten välissä. Asia korjaantuu kuitenkin helposti suojakuorella, joka tuntuu muutenkin järkevältä investoinnilta tämän hintaluokan puhelimeen.

Muotoilun puolesta puhelimessa ei oikeastaan ole mitään muuta eroa S8 Plussaan. Puhelimen mitat ovat muuttuneet muutaman millin lyhyemmiksi näytön ylä- ja alareunojen pienennyttyä hieman, mutta ero ei ole silmiinpistävä.

Galaxy S9 Plus on suuri puhelin, joten sormiaan joutuu venyttämään tosissaan, jos puhelinta haluaa käyttää yhdellä kädellä. Huomasimme, että muun muassa Google Mapsin käyttäminen yhdellä kädellä oli todella haastavaa jopa isokätisille. Jos siis epäilet puhelimen olevan liian iso sinulle, suosittelemme pienempää Galaxy S9:ää.

Monesta kilpailijastaan poiketen Samsung on päättänyt pitää kiinni kuulokeliitännästä ja microSD-paikasta. Sen vasemmalta reunalta löytyy myös edelleen erillinen fyysinen nappi Bixbylle. Harmiksemme sitä ei kuitenkaan pysty ohjelmoimaan uudelleen jollekin hyödyllisemmälle toiminnolle.

Näyttö

 • 6,2-tuumainen kaareva Quad HD+ Super AMOLED -näyttö
 • Näyttö kattaa nyt 90% puhelimen etualasta
 • Ei vielä lasin alle sijoitettua sormenjälkitunnistinta

Galaxy S9 Plussan 6,2-tuumainen näyttö ei vaikuta pelkästään koollaan vaan myös laadullaan. Samsung on päättänyt pitää Infinity Displayn täysin samana kuin aiemmassa Galaxy S8 Plussassa, mutta se on silti yksi markkinoiden parhaista näytöistä.

The S9 Plus sports the same lovely curved screen – now with a tiny bit less bezel

Samsungin laaja 18,5:9 -kuvasuhde on toiminut tiennäyttäjänä muille pienireunaisille näytöille. Infinity Display kykenee jopa Quad HD+ -resoluution, mutta näyttää hyvältä myös Full HD -materiaalin kanssa. Se erottuu edukseen pyöristetyillä reunoillaan, syvällä värintoistollaan ja korkealla kontrastisuhteellaan. 

Galaxy S9 Plussan näyttö kattaa nyt 90 % puhelimen etualasta, joten puhelin on lähes reunaton. iPhone X:stä poiketen näytössä ei ole myöskään mitään lovea (notch), vaan puhelin tuntuu yksinkertaisesti pelkältä näytöltä.

Kaareva näyttö on harmillisesti altis virhekosketuksille, koska se tunnistaa sormet puhelimen sivuilla. Ilmiö korostuu erityisesti näin suuren puhelimen kanssa, koska siitä joutuu pitämään kiinni tavallista tiukemmin. Virhekosketukset olivat välillä turhauttavia, koska esimerkiksi pikkurilli osui helposti edge-näytön backspace-painikkeeseen. Saimme siis välillä ihmetellä, kun puhelin alkoi yhtäkkiä pyyhkiä kirjoittamaamme viestiä.

Puhelimeen odotettiin kovasti näyttölasin alle sijoitettua sormenjälkitunnistinta, sillä kiinalaiset puhelinvalmistajat olivat jo onnistuneet sen toteutuksessa. Toistaiseksi sellaista ei kuitenkaan löydy Samsungin puhelimista. Uskomme silti, että ominaisuus näkee päivänvalon uudessa Note 9:ssä tai ensi vuoden Galaxy S10:ssä.

AR Emoji

 • Samsungin vastine Applen Animojille tuntuu keskeneräiseltä
 • Emojeita on helppo tallentaa ja jakaa myös kolmansien osapuolten sovelluksissa 

Samsung julkaisi Galaxy S9 ja S9 Plussan yhteydessä oman vastineensa Applen Animojille ja kutsuu sitä AR Emojiksi. Ominaisuus käyttää puhelimen 8 megapikselin etukameraa analysoidakseen kohteesta 2D-kuvan ja mukauttaa sen yli sataan eri kasvonpiirteeseen luodakseen näköisesi 3D-avatarin. 

Samsungin teknologia osaa kyllä heijastaa ilmeesi avatarille, mutta lopputulos on valitettavan kankea, sillä AR Emoji hyödyntää siinä ainoastaan yhtä kameraa ja sovelluspohjaisia algoritmeja. AR Emojin liiketunnistus onkin lapsenkengissä Applen iPhone X:n kehittyneempään TrueDepth -kamerateknologiaan verrattuna.

AR Emojien etuna on sen sijaan niiden hyvä yhteensopivuus muiden sovellusten kanssa. Teknologia osaa nimittäin muuttaa nauhoittamasi pätkät suosittuun GIF-formaattiin. AR Emojeita pystyy siis lähettämään ystävillesi, vaikkei heillä olisikaan Samsungin laitteita.

AR stickers are better than AR Emoji, fool!

Lukuisista yrityksistä huolimatta emme onnistuneet millään saamaan avatareista aidosti meidän näköisiämme, vaikka omaa avataria pystyy muokkaamaan myös manuaalisesti. Muokattavia ominaisuuksia ovat tällä hetkellä ainoastaan sukupuoli, ihonväri ja hiustyyli. 

Samsung on luonut AR Emojiin myös Snapchatista tuttuja filttereitä, jotka pukevat päällesi vaikkapa hauskoja asusteita. AR Emoji tuokin monella tapaa mieleen Snapchatin ja Bitmojin.

Huomasimme, etteivät AR Emojit jaksa viihdyttää kovin pitkään. Laatunsa puolesta ne kilpailevat pikemminkin Snapchatin filttereiden kuin Applen Animojin kanssa. Animojille naurettiin paljon sen julkaisun yhteydessä, mutta vasta Samsungin keskeneräisen oloinen versio osoitti, miten suuren kehitystyön ominaisuus on vaatinut.

Bixby

 • Bixby Voice olisi hyvä ääniassistentti, jos se vain kuuntelisi paremmin
 • Bixby Vision osaa tehdä kohtuullisen hyviä käännöksiä kuvasta
 • Toiminnot vaativat internet-yhteyden
 • Ei toistaiseksi saatavilla suomeksi

Galaxy S9 Plussassa on nyt kaksi Bixby-assistenttia: Bixby Voice ja Bixby Vision. Samsungin tekoälyominaisuudet ovatkin kehittyneet paljon viime vuoden heikosta Bixbystä.

Bixby on toisinaan vakuuttavan hyvä virtuaaliassistentti, joka pyrkii kilpailemaan Applen Sirin ja Googlen Assistantin kanssa. Se pystyy parhaimmillaan jopa monimutkaisiin komentoihin, mutta toistaiseksi kielivaihtoehtoina ovat ainoastaan englanti, korea ja mandariinikiina. Englanninkielisellä komennolla se osasi kuitenkin esimerkiksi avata Twitterin ja kirjoittaa haluamamme (englanninkielisen) twiitin hashtageineen ilman, että jouduimme avaamaan sovellusta tai kirjoittamaan mitään käsin.

Applen tai Googlen tekoälyt eivät pysty vastaavaan temppuun, mutta molemmat niistä ymmärtävät puhettamme huomattavasti Bixbyä paremmin. Kaiken lisäksi Siri ymmärtää myös suomea, mikä saattaa olla ratkaiseva tekijä monelle käyttäjistä, sillä yksin puhuminen on meille suomalaisille riittävän kiusallista jo omalla äidinkielellämmekin. 

Bixby Vision toimii sen sijaan huomattavasti paremmin ja tukee myös suomen kieltä. Siitä löytyy esimerkiksi Live Translation -ominaisuus, joka osaa kääntää vaikkapa vieraskielisiä kylttejä tai ruokalistoja. Sinun täytyy vain suunnata puhelimesi käännettävää tekstiä kohti ja sen tekoäly kääntää tekstin reaaliajassa haluamallesi kielelle. Ominaisuus on erityisen kätevä matkailijoille, mutta vaatii toimivan internet-yhteyden. Bixby käyttää kääntämiseen Google Translatea, joten käännökset onnistuvat yleensä paremmin englanniksi.

Bixby Vision’s live translation works well on simpler text signs like this one, though it’s not perfect.

Bixby is like a smart student who routinely fails to listen.

Turistit ovat selvästi olleet yksi Bixby Visionin tärkeimmistä kohderyhmistä, sillä se osaa kääntämistoimintonsa lisäksi tunnistaa myös erilaisia nähtävyyksiä ja kertoa niistä lähes yhtä paljon kuin matkaoppaasi.

Samsung mainosti uuden Bixbyn yhteydessä näkyvästi sen kykyä tunnistaa ruokia ja kertoa miten paljon kaloreita ne sisältävät. Testiemme perusteella ominaisuus ei kuitenkaan toiminut alkuunkaan, sillä se tunnisti monia ruokia täysin väärin. Bixby luuli muun muassa tikkaria corn dogiksi, vaikka ne ovat täysin erinäköisiä. 

Puhelimen 8 megapikselin etukameran saa valjastettua myös meikkipeiliksi, sillä Bixby Visionissa on uusi virtuaalista todellisuutta hyödyntävä makeup-ominaisuus. Käyttäjä voi kokeilla muun muassa CoverGirlin ja Sephoran myymien kosmetiikkabrändien tuotteita omilla kasvoillaan. Valikoimasta löytyy tällä hetkellä muun muassa poskipunia, ripsivärejä ja huulipunia. Samsungin mukaan ominaisuuden tarkoituksena on mahdollistaa täysin uudenlainen ostoprosessi. Tällä hetkellä toiminto vaikutti mielestämme vielä demo-ominaisuudelta, mutta tulevaisuudessa tällaiset ominaisuudet tulevat varmasti yleistymään merkittävästi.

Parantuneet biometriset ominaisuudet

 • Face Unlock -toiminto ja iirisskanneri toimivat nyt yhdessä
 • Teknologia toimii kohtuullisesti, mutta häviää Applen Face ID:lle

Galaxy S8 Plussasta löytyi erikseen sekä kasvojentunnistus että iirisskanneri, mutta S9 Plussan kohdalla Samsung on päättänyt yhdistää toiminnot yhdeksi Intelligent Scan -teknologiaksi. Päivitys on suora vastine Applen Face ID -teknologialle. 

Toimintojen yhdistelmä toimii pääosin hyvin. Puhelin avautuu nopeasti, kunhan vain katsomme suoraan kameraa kohti. Se on kuitenkin hankaluuksissa kirkkaassa auringonpaisteessa tai puhelin kädessä kävellessä – jolloin toimintoa kaikista eniten kaipaisi. Face ID:sta poiketen se ei myöskään toimi pimeässä.

Edes iPhone X:n Face ID -toiminto ei toiminut testeissämme täydellisesti ja Samsungin onnistumisprosentti on vielä sitäkin alempi. Vaikka puhelin onnistuisikin kirjautumisessa 95 prosenttia kerroista, tarkoittaa se peruskäyttäjällä silti muutamaa epäonnistunutta yritystä päivässä. Samsungin kasvojentunnistusta on myös onnistuttu huijaamaan helpommin kuin Face ID:tä, joten sen käyttäminen laskee hieman puhelimesi turvallisuutta. Aivan helppoa teknologian huiputtaminen ei kuitenkaan ole.

Mikään näistä uusista teknologioista ei kuitenkaan toimi yhtä hyvin kuin perinteinen sormenjälkitunnistin. Olemmekin iloisia, että Samsung on monesta kilpailijastaan poiketen päättänyt säilyttää teknologian Galaxy S9 Plussassa.

Käyttäjä voi nyt valita, että puhelimeen saapuvat ilmoitukset näkyvät vain Intelligent Scanin tunnistamalle henkilölle. Ominaisuus parantaa käyttäjän yksityisyyttä, mutta S9 Plus avaa näytön niin nopeasti, ettei ilmoituksia ehdi lukea lukitusnäytöltä. Toivommekin, että Samsung keksii tähän ratkaisun ohjelmistopäivityksellä.

Uudet kaiuttimet

 • Samsung toi vihdoinkin stereokaiuttimet älypuhelimeensa
 • Kaiuttimet ovat 40 % äänekkäämmät kuin Galaxy S8 Plussan yksittäinen kaiutin
 • Eivät pärjää iPhone X:lle äänen selkeydessä

Samsung Galaxy S9 Plus on vihdoin saanut kauan odotetut stereokaiuttimet, mutta olisimme suoraan sanottuna odottaneet maailman johtavan älypuhelinten valmistajan tuovan ominaisuuden jo aiempiin malleihin.

Samsung finally upgrades its flagship phone to two speakers so you can hear Bill Lumbergh in stereo

Samsungin omistama AKG Acoustics on hionut uudet kuulokeosaan ja puhelimen alareunaan sijoitetut kaiuttimet 40 prosenttia S8 Plussan yksittäistä kaiutinta äänekkäämmiksi. Kaiuttimet tukevat myös Dolby Atmos -teknologiaa, joka osaa simuloida puhelimeen 360 asteen äänikuvan.

S9 Plussan stereokaiuttimet ovat riittävän äänekkäät ja kuulostivat testissämme lähes yhtä selkeiltä kuin iPhone X:n kaiuttimet. Vertailun vuoksi Apple on varustanut puhelimensa stereokaiuttimilla jo vuonna 2016 julkaistusta iPhone 7:stä lähtien. Samsungin oli siis jo korkea aikakin tuoda ominaisuus maailman parhaimmaksi tituleerattuun puhelimeensa.

Stereokaiuttimet parantavat merkittävästi puhelimen käyttökokemusta. Kaiutin ei nimittäin peity enää sormien alle, kun puhelinta pitää vaakatasossa. Videoiden äänestä saa muutenkin huomattavasti paremmin selvää, koska kaiutin on kohdistettu suoraan katselijaa kohti.

Käyttöliittymä ja tekniset tiedot

 • Uudet suorittimet ovat 30 % nopeampia ja S9 Plussassa on 6 Gt RAM-muistia
 • Puhelin käyttää Android 8.0 Oreo -käyttöliittymää, Android P:tä ei ole tulossa vielä kuukausiin
 • 64 Gt sisäistä muistia (laajennettavissa microSD-kortilla)

Galaxy S9 Plus on nopein testaamamme Android-puhelin, kiitos Samsungin oman Exynos 9810 -suorittimen. 

10 nm:n suoritin on Android-markkinoiden uusin ja parhain, mutta häviää edelleenkin Applen A11-suorittimelle. Galaxy Note 9S Plussassa on huimat 6 gigatavua RAM-muistia, jonka ansiosta se kykenee pyörittämään vaikuttavan monta raskasta ohjelmaa samanaikaisesti. Tehot riittävät loistavasti sulavaan 3D-pelaamiseen ja Samsungin oman DeX -tietokonetelakan käyttämiseen.

3D gaming? Multitasking on the 6.2-inch screen? Samsung Dex desktop virtualization? No problem

Saimme noin 30 % S8 Plussaa ja Note 8 paremmat tulokset eri benchmark-testeissä. Myös arkikäytössä puhelin tuntui vähintään yhtä nopealta kuin edeltäjänsä. On myös hyvä muistaa, että jokapäiväinen käyttö tulee vielä nopeutumaan kunhan ohjelmistokehittäjät ovat ehtineet optimoida sovelluksensa uudelle puhelimelle.

Samsung on iloksemme päättänyt karsia ylimääräisiä lisäohjelmiaan Android-käyttöliittymästä. Galaxy S9 Plus pyörittää melko puhdasta Android 8.0 Oreota, jota valmistaja itse kutsuu Samsung Experienceksi. Aiempaan TouchWhiz-käyttöliittymään verrattuna Experience on huomattavasti lähempänä riisuttua Androidia. Galaxy S9 Plussaan on kuitenkaan turha odottaa Android P -päivitystä lähikuukausien aikana. Toivomme silti, että Samsung julkaisee päivityksen vielä tämän vuoden puolella.

Pidämme lähes kaikesta Samsungin Android-käyttöliittymässä, mutta sen oletusnäppäimistö kaipaa vielä hiomista. Se nimittäin ehdottaa jatkuvasti väärin kirjoitettuja sanoja tai aloittaa sanan virheellisesti isolla alkukirjaimella.

Puhelimessa on ainoastaan 64 gigatavua sisäistä muistia, mutta sitä saa laajennettua microSD-kortilla jopa 400 gigatavulla. Sekä LG:hen että Appleen saa valittua lisähinnasta 256 gigatavua muistia, joten Samsungin sisäinen muisti on niitä reilusti pienempi. Moni tehokäyttäjä joutuukin hankimaan Galaxy S9 Plussaan erillisen microSD-kortin.

Kamera

 • Ensimmäinen kerta, kun f1.5 -aukko nähdään puhelimessa
 • Kahta erikokoista aukkoa hyödyntävä teknologia toimii ihmissilmän tavoin
 • Huima 960 fps hidastus on hauska ominaisuus, mutta lopputulos on rakeinen

Galaxy S9 Plussan kamera ottaa uskomattoman hyviä kuvia myös hämärässä valossa. koska puhelimesta löytyy ensimmäisenä maailmassa kaksi eri aukkoasetusta. S9 Plussan kameran objektiivi osaa avautua valon määrästä riippuen joko f1.5- tai f2.4-aukon tilassa.

The S9 Plus has a dual-lens, dual aperture camera

Dual Aperture -tekniikka osaa vaihtaa tavallisen f2.4-aukkonsa automaattisesti poikkeuksellisen laajaan f1.5-aukkoon, kun valon määrä laskee alle 100 luxin. Kamera pystyy siis mukauttamaan aukon koon kuvausolosuhteiden perusteella.

Yleensä yksiaukkoisten puhelinten kameroissa ei voi olla kovin laajaa aukkoa, koska se aiheuttaisi kuvien ylivalottumisen kirkkaissa olosuhteissa. Toisaalta kapeampi aukko ei pysty ottamaan hyviä kuvia hämärissä olosuhteissa, koska aukko ei päästä läpi riittävän paljon valoa. Samsungin teknologia on mullistava, koska valmistajan ei tarvitse enää tehdä kompromissia näiden vaihtoehtojen välillä.

Galaxy S8 Plussaan verrattuna S9 Plus kykeneekin saamaan kuviinsa 28 % enemmän valoa ja 30 % vähemmän kohinaa. Se hyötyy myös kennoihin lisätystä DRAM-muistista, joka mahdollistaa kuvien muodostamisen 12 ruudusta aiemman 3 ruudun sijaan. Samsung on tehnyt paljon fyysisiä muutoksia kameroihinsa ja sen tulokset puhuvat puolestaan.

It’ll look like someone turned on more lights in your dimly lit pub and moody restaurant photos.

Samsungin suurten ponnistelujen ansiosta hämäräkuvasi näyttävät huomattavasti aiempaa selkeämmiltä. Ero kilpailijoihin on kuin yöllä ja päivällä, sillä Galaxy S9 Plus onnistuu ottamaan uskomattoman kirkkaita kuvia huonossa valossa. Kuvissa ei ole myöskään yhtä paljon kohinaa, koska puhelin ei ole joutunut lisäämään kirkkautta keinotekoisesti.

Niin laajaa aukkoa käytettäessä joutuu kuitenkin tekemään myös uhrauksia, sillä kuvat saattavat näyttää rankasti muokatuilta. Ihosta tulee helposti vahamaisen pehmeä, kuvista voi puuttua totuttu tekstuuri ja pienetkin liikkeet saavat kuvasta helposti heilahtaneen näköisen. Kuvat ovat kiistämättä kirkkaampia kuin iPhone X:n ja Google Pixel 2 XL:än tuotokset, mutta Samsungin otoksista puuttuu samankaltainen tekstuuri. Kameroiden paremmuusjärjestys riippuu tässä suhteessa lähinnä henkilökohtaisesta mieltymyksestä.

Takakameran kuvanäytteitä

Galaxy S9 Plussassa on Note 8:sta tuttu kaksoiskamera, josta löytyy sekä laajakulma- että telelinssi. Telelinssinsä ansiosta kamera pystyy ottamaan optisesti zoomattuja kuvia, joissa on huomattavasti vähemmän kohinaa kuin digitaalisesti zoomatuissa otoksissa. Tämä ylimääräinen linssi mahdollistaa myös Live Focus -muotokuvat, joissa kuvattavan kohteen tausta on sumennettu. Nämä DSLR-kameran blurrausefektiä jäljittelevät kuvat eivät koskaan tunnu osuvan aivan nappiin, mutta ovat laatunsa puolesta samalla tasolla Google Pixel 2:en ja iPhone X:n kanssa.

The 8MP selfie camera is unchanged.

Etukamera

Puhelimen etukamera on tismalleen sama kuin Galaxy S8 Plussassa. Siinä on automaattisella tarkennuksella varustettu 8 megapikselin kenno. Etukameran kuvat ovat kirkkaita mutta liian värikylläisiä. Samsungin taipumus värikylläisiin kuviin toimii hyvin esimerkiksi maisemakuviin, mutta ihonvärit tuntuvat hieman liian punertavilta iPhone X:n luonnollisempiin väreihin verrattuna.

Markkinoiden paras kamerasovellus

Samsung on kehittänyt vakaan ja helppokäyttöisen kamerasovelluksen, joka peittoaa ylivoimaisesti Applen ja Googlen vastineet. Kuvaustilaa pystyy vaihtamaan helposti pyyhkäisemällä vasemmalta oikealle lähes missä kohtaa 6,2-tuumaista näyttöä tahansa. Etu- ja takakameran välillä pystyy vaihtamaan pyyhkäisemällä näyttöä ylös tai alas ja ajastimenkin saa asetettua vaivattomalla käsieleellä. Myös kameran avaaminen on erittäin nopeaa, sillä sovellus aukeaa painamalla kahdesti puhelimen lukitusnäppäintä.

60 fps 4K -videokuvaus ja Super Slow Motion -ominaisuus

S9 Plussalla pystyy kuvaamaan nyt myös 60 fps -kuvataajuudella varustettuja 4K-videoita. Videoklipin maksimipituus on kuitenkin rajoitettu viiteen minuuttiin, eli pidemmät otokset täytyy kuvata huonommalla kuvanlaadulla tai lyhyemmissä pätkissä. Tällä kuva-asetuksella ei voi käyttää myöskään optista kuvanvakautusta tai kohdetta seuraavaa tarkennusta. Nämä ominaisuudet ovat kuitenkin käytössä kaikilla muilla kuvausasetuksilla (4K 30 fps -asetuksesta alaspäin). 

iPhone X päihittää videokuvassa Galaxy S9 Plussan, sillä sen optinen kuvanvakautus ja tarkennus toimivat 4K-videossa myös 60 fps -kuvataajuudella, eikä videon pituutta ole rajoitettu. Meidän onkin hankala ymmärtää, miksi Samsung on päättänyt rajoittaa 60 fps -kuvataajuudella varustetun 4K-videonsa pituutta, vaikka Galaxy S9 Plus osaa pakata videon aiempaa tehokkaampaan HVEC-tiedostomuotoon ja puhelimen muisti on laajennettavissa microSD-kortilla jopa 464 gigatavuun.

Galaxy S9 tunnetuin video-ominaisuus on kuitenkin sen Super Slow Mo -ominaisuus, jolla saa kuvattua todella hidasta 960 fps -kuvaa. Kuva näyttää kuitenkin helposti rakeiselta, sillä siinä on vain 720p-resoluutio. Puhelimen näytön näköiseltä ruudulta katsottuna kuva näyttää kuitenkin mielenkiintoiselta, kunhan hidastus on kuvattu kirkkaassa luonnonvalossa. Käyttökelpoisempaa materiaalia saa usein puhelimen 240 fps -hidastuksella, jonka resoluutio on kelvolliset 1080p.

Samsungin mukaan hidastus on kameran toiseksi suosituin kuvausasetus ja valmistaja onkin panostanut siihen näkyvästi uudessa mallissaan. Hidastuksesta löytyy nyt automaattiasetus, joka osaa käynnistää videon kuvaamisen automaattisesti, kun se tunnistaa liikettä kohdealueella. Toiminto on erittäin hyödyllinen varsinkin Super Slow Motion -videon kuvaamiseen, sillä 0,2 sekunnin pituisen videon ajoittaminen on todella haastavaa. Automaattiasetus ei toimi täydellisesti, jos kohdealueella tapahtuva liike ei ole riittävän selkeää, mutta muulloin ajoitus on erinomainen.

Akunkesto

 • 3500 mAh akku
 • Akku kestää Galaxy S8 Plussan tapaan yhden päivän
 • Pikalataus on nopeutunut aiemmasta

Galaxy S9 Plussan akku on käytännössä samaa tasoa viime vuoden S8 Plussan kanssa. Lataus riittää hyvin yhdeksi päiväksi.

Pro tip: keep the default Full HD display on instead of switching to the Quad HD+ (2K) resolution. You won’t notice the difference except in Gear VR and it saves a tremendous amount of battery life.

Puhelimessa on viime vuoden mallista tuttu 3500 mAh:n akku, mutta se on yhä suurempi kuin Galaxy S9:an (3000 mAh) ja Note 8:an (3300 mAh:n) akut. Toivoimme puhelimen akunkeston parantuneen muutamalla tunnilla uuden energiatehokkaamman suorittimen ansiosta, mutta valitettavasti toiveemme osoittautuivat tyhjiksi.

Samsung tuntuu yhä pelkäävänsä akkujensa viemistä äärirajoille Galaxy Note 7:än akkuskandaalin jälkeen. Olisimme toivoneet näkevämme pitkäkestoisemman akun näin suuressa puhelimessa, mutta ainakin sen latausaika on lyhentynyt edelliseen malliin verrattuna.

Testasimme akkua käytännössä laittamalla Samsungin nimikkotestiimme, jossa toistamme 90 minuuttisen HD-videon täydellä näytönkirkkaudella. Tässä ajassa Galaxy S9 Plussan menetti akku täysin samat 13 % kuin edellisvuoden malli. Vertailun vuoksi iPhone X menetti samassa testissä 10 %.

S9 Plussan latausnopeus oli sen sijaan lyhentynyt myös käytännön testeissämme. 15 minuutin pikalataus nostaa akun varauksen jo 19 prosenttiin, puolen tunnin lataus 38 prosenttiin ja 45 minuutin jälkeen akku on ehtinyt latautua mukavasti 58 prosenttiin. Akun lataaminen täyteen kestää kuitenkin samat 1 t 41 min kuin Galaxy S8 Plussalla. Akku latautuu alkupäässä siis hieman aiempaa nopeammin, mutta hidastuu loppua kohden.

Samsung tukee myös nopeaa langatonta latausta ja myy sitä varten myös erityisiä latausalustoja. Sen käyttämä Qi-teknologia ei tee langattomasta latauksesta siltikään yhtä nopeaa kuin kaapelin kanssa ladattaessa, mutta se toimii nopeammin kuin iPhone X:n langaton lataus.

Yhteenveto

Galaxy S9 Plus on Samsungin paras puhelin. Sen 6,2-tuumainen kaareva näyttö on suuri ja laadukas, vaikkei se olekaan juuri muuttunut edellisestä mallista.

Puhelimeen ei ole tehty valtavasti uudistuksia, mutta kaikki päivitykset ovat olleet tärkeitä. Sormenjälkitunnistin on nyt ihanteellisessa paikassa, kauan odotetut stereokaiuttimet parantavat merkittävästi videoiden katselukokemusta ja upeilla hämäräkuvaustoiminnoilla varustettu kamera mahdollistaa järkevien kuvien ottamisen myös iltaisin ja öisin. Myös sen uusi Super Slow Motion -ominaisuus teki meihin vaikutuksen huonosta resoluutiostaan huolimatta. Galaxy S9 Plus kilpaileekin varmasti parhaan kamerapuhelimen tittelistä.

Samsungin lippulaivassa on myös joukko muita perustavanlaatuisia päivityksiä: uusi nopeampi suoritin, enemmän RAM-muistia ja paranneltu virtuaaliassistentti. Puhelimessa ei ole kuitenkaan mitään kovin yllättävää.

Tom Hanks in ‘Big.’ Appropriate for a 6.2-inch display.

Emme pitäneet AR Emojista millään tasolla. Se on parhaimmillaankin vain hauska viihdyke, jota jaksaa käyttää muutaman kerran. Ennen kaikkea se on kuitenkin Samsungin epäonnistunut yritys kopioida Applen trendikäs (mutta ilmeisen turha) Animoji-ominaisuus.

Samsung Galaxy S9 Plussan omistamiseen on kolme estettä. Ensinnäkin, se on todella suuri puhelin. Jopa suurikätisten on hankala käyttää puhelinta yhdellä kädellä, joten jos kaipaat helpommin käsiteltävää puhelinta, suosittelemme 5,8-tuumaista S9:ää. Toiseksi, puhelin on sata euroa kalliimpi kuin S9. Se on melko suuri hinta 0,4 tuumaa suuremmasta näytöstä ja hieman paremmasta suorituskyvystä. Kolmanneksi, Galaxy Note 9 julkaistaan todennäköisesti jo elokuussa ja se tulee mitä luultavimmin olemaan myös merkittävästi S9 Plussaa tehokkaampi. Note-sarjan mukana tulee myös Samsungin erinomainen S Pen -kosketuskynä.

Samsung Galaxy S9 Plus on tämän hetken paras suuri puhelin. Unohda Note 8, jos etsit markkinoiden parasta suurta puhelinta ennen elokuuta, on S9 Plus paras vaihtoehtosi.

Arvosteltu alun perin maaliskuussa 2018

Eikö Samsung Galaxy S9 Plus onnistunut tekemään sinuun vaikutusta? Tutustu tästä puhelimen parhaisiin kilpailijoihin:

Kilpailijat

iPhone X

Applen viimeisin puhelin on valmistajan houkuttelevin malli moneen vuoteen ja monen mielestä mullistavin uudistus sitten alkuperäisen iPhonen. Apple on nimittäin tehnyt puhelimelle täyden muodonmuutoksen. iPhone X:ssä on lähes reunaton näyttö, tehokkaat biometriset ominaisuudet, langaton lataus ja tietysti myös ylivoimaisesti markkinoiden tehokkain A11-suoritin.

Monen mielestä Galaxy S9 ja S9 Plus voittavat iPhone X:n kaarevilla (ja lovettomilla) näytöillään. iPhone X on myös saatavana pelkästään Galaxy S9:än kokoisella 5,8-tuumaisella näytöllä. Samsungin uusi kamera on iPhone X:ää parempi hämärässä valaistuksessa, mutta muuten kameroiden paremmuusjärjestys riippuu lähinnä henkilökohtaisista mieltymyksistä niiden värimääritysten suhteen. iPhone X vie Galaxy S9 Plussan paremmilla videokuvausominaisuuksillaan Samsungin Super Slow Motion -ominaisuutta lukuun ottamatta.

Applen etuna on sen vakaampi käyttöjärjestelmä, mutta Samsung on edelleenkin merkittävästi Applea halvempi. Hintansa puolesta iPhone X on oikeastaan melkein eri hintaluokassa Galaxy S9 Plussan kanssa, sillä sen hinnat ovat tällä hetkellä 1099 € (64 Gt) ja 1349 € (256 Gt).

Samsung Galaxy S9

Ymmärrämme, että 6,2-tuumainen näyttö ja 999 euron hinta saattavat kuulostaa paljolta, mutta Galaxy S9 Plus on silti kiistämättä parempi puhelin kuin S9. Siinä on suurempi näyttö, kaksoiskamera, enemmän RAM-muistia ja parempi akunkesto.

Se ei ole kuitenkaan parempi kaikille, sillä osalle käyttäjistä puhelin on auttamattomasti liian suuri. Jos siis etsit hieman pienempää ja halvempaa puhelinta, jota tavallisen kokoinenkin ihminen pystyy käyttämään yhdellä kädellä, suosittelemme sinulle 5,8-tuumaista Galaxy S9:ää.

Samsung Galaxy S8 Plus

Jos laitat Galaxy S8 Plussan ja S9 Plussan vieretysten pöydälle, et todennäköisesti pysty erottamaan niitä toisistaan etupuolelta. Puhelinten samanlaisuus ei jää pelkästään ulkokuoreen, vaan niistä löytyy esimerkiksi sama upea näyttö. S8 Plussasta ei löydy kaksoiskameraa, stereokaiuttimia, tai aivan yhtä hyvää suorituskykyä, mutta sen 200 euroa halvempi hinta on niiden kompromissien arvoinen. Galaxy S8 Plus tarjoaakin todennäköisesti tämän hetken parhaan hinta-laatusuhteen suurinäyttöisten puhelinten kategoriassa.

Google Pixel 2 XL

Emme voi tietenkään olla vertaamatta kamerallaan kehuskelevaa Galaxy S9 Plussaa kamerapuhelinten kuninkaaseen Google Pixel 2 XL:ään. Samsungin paljon mainostettu hämäräkuvaus peittoaa odotustemme mukaisesti Pixel 2 XL:än, vaikka Googlen kuvissa onkin hieman enemmän tekstuuria. Yleisesti ottaen Pixel 2 XL:ssä on kuitenkin yhä markkinoiden paras kamera.

Googlen lippulaivassa on moderni 18:9-kuvasuhde, suuri 6-tuumainen näyttö ja kohtuullisen tehokkaat komponentit, mutta se ei silti ole läheskään yhtä tyylikkään näköinen tai tehokas kuin 6,2-tuumainen Galaxy S9 Plus.

Matt Swider,Joonas Nurmela
Source link

Tags

About: Review Junkies

We aim to give you the latest reviews on things you enjoy. Interested in a new movie, but not sure if you'll be entertained? Maybe you have your eyes set on the latest video game. Well, we bring you detailed information you're looking for on movies and video games; we review it, you read it.

You may also like...

Sorry - Comments are closed

Writers Wanted
Office2013 Professional Plus CD Key Global