Test: iPhone X

iPhone X er det store spranget fremover Apples telefoner trengte. Med unntak av den opprinnelige iPhone fra 2007, kan denne modellen fort få den største innvirkningen på retningen til selskaps telefonproduksjon noensinne.

Apple kaller den selv for fremtidens smarttelefon, og et resultat av et helt tiår med arbeid. Samtidig er det også tydelig at selskapet tar store sjanger med premium-deler og en ny brukeropplevelse, i et forsøk på å gjenvinne forspranget sitt i smarttelefonlandskapet.

I prosessen har kjente og kjære elementer som fingeravtrykkleseren og hjemknappen forsvunnet, og nye måter å låse opp og navigere telefonen har kommet til. Ikke minst tar de seg veldig godt betalt for disse nye innovasjonene, og det virker risikabelt for et selskap som allerede har gjort drastiske grep som å fjerne den tradisjonelle hodetelefonutgangen.

Likevel er iPhone X telefonen vi har forventet å få fra Apple i årevis, og den ligger milevis unna det aldrende designet de faste iPhone-brukerne har levd med over lang tid.

Se vår gjennomgang av designet til iPhone X nedenfor.

All oppmerksomheten rundt denne telefonen vitner om at folk er ivrige etter å få vite om den nye iPhone X er verdt å kjøpe, og for mange virker det som prisen ikke har noen betydning.

Så er iPhone X virkelig vært å ha? Vil den endre retningen til et marked der mange av funksjonene Apple har lagt til, som trådløs lading, kantløs skjerm og ansiktsgjenkjenning, allerede finnes?

Vi har hatt iPhone X i hendene våre i noen måneder nå, og den er uten tvil blant de beste smarttelefonene på markedet. Samtidig er det enkle ting som plager oss litt.

iPhone X pris og lanseringsdato

 • Utgitt 3. november
 • Markedets dyreste flaggskiptelefon
 • Finnes i varianter med 64 GB og 256 GB

Det er nesten litt meningsløst å prøve å si noe om prisen på iPhone X – det er den desidert dyreste smarttelefonen på markedet, men iPhone-brukere er samtidig mer villig til å se bort fra prisen enn de fleste andre.

Likevel kan vi i hvert fall opplyse om at den norske prisen ligger på 10 999 for 64 GB-modellen, mens 256 GB-modellen ligger på 12 690 kroner. Du kan også velge mellom de to fargevalgene hvit og grå.

Ryktene går også om at Apple vurderer å slippe en rimeligere variant ute OLED-skjerm i løpet av 2018, men det er langt ifra bekreftet.

Skjerm

 • Den beste skjermen på en iPhone noensinne
 • Sterke og klare farger
 • Det sorte feltet øverst er litt irriterende

Det er ingen tvil om hva som tiltrekker seg mest oppmerksomhet med iPhone X – den nye skjermen skinner mot seg så fort du plukket opp telefonen.

Den 5,8 tommer store skjermen er ganske enkelt den beste Apple har brukt i en iPhone noen gang. Den overgår iPhone 8 og 8 Plus med god margin, og skarpheten, fargegjengivelsen, og det faktum at den dekker hele fronten av telefonen, er alle sammen faktorer som er med på å bidra til den utrolige helheten.

Skjermen er også lenger enn tidligere, og selv om den ser større ut enn den 5,5 tommer store skjermen på iPhone 8 Plus på papiret så er den faktisk bare marginalt større i virkeligheten. Den er egentlig bare strukket oppover.

Den høye skjermen gir en helt ny opplevelse på iPhone X.

OLED-teknologien gjør at du får dypere sort og lyser hvitt, så alt fra nettsider til bildene du tar vil se litt bedre ut.

Enkelte har påpekt at Samsung har brukt OLED-skjermer på sine telefoner siden den første Galaxy-modellen, men Apples tilsvar er at det først er nå at teknologien har blitt god nok.

Det argumentet høres kanskje ikke så overbevisende ut, men skjermen står i hvert fall i stil med resten av telefonen.

Det er riktig nok ikke den skarpeste eller mest fargesterke skjermen vi har sett på en smarttelefon, men bildene blir rene og friske og du slipper endringer i fargene fra ulike innsynsvinkler. Det er på alle måter en god skjerm å bruke, og det er det du trenger i en smarttelefon.

Den har faktisk også blitt kalt verdens beste skjerm av testlaboratoriet til DisplayMate, og de fremhever spesielt at dette er den mest lyssterke og mest fargepresise OLED-skjermen på markedet. Apple vet altså hvordan de skal justere Samsungs teknologi best mulig.

Begrepet «kantløs» brukes stadig om iPhone X, men det blir litt misvisende. Det finnes noe som kan kalles en kant rundt skjermen, men disse tar veldig lite oppmerksomhet. I tillegg gir de deg noe å holde i, så du ikke trykker på skjermen ved et uhell.

Apple kan sikkert klare å gjøre disse kantene enda tynnere i fremtiden, men effekten er slående på iPhone X som den er.

En designdetalj det er mer delte meninger om, er det sorte feltet øverst på telefonen. Der har nemlig Apple tatt bort en del av skjermen for å få plass til det nye TrueDepth-kameraet.

I portrettmodus vil du ikke tenke så mye på det, og måten varslingslinjen ligger rundt den fungerer bra.

Verre er det når du har telefonen i landskapsmodus. En av fordelene med en lang skjerm er jo vanligvis at du kan fylle den helt når du ser på film, men på iPhone X risikerer du å miste deler av bildet når du gjør det.

Den lange skjermen er naturlig nok også smalere en før, og det blir merkbart når du skal skrive. Vi tenkte ikke over det i begynnelsen, men når du bytter mellom iPhone X og en eldre modell vil du merke at du har mindre plass til fingrene.

Et annet problem med den lange skjermen er oppdatert app-støtte. 18:9-formatet har blitt vanlig på Android etter hvert, og de fleste apper tilpasser seg derfor skjermen på Android-telefoner helt fint.

Apples egne apper får et åpent felt nederst på skjermen der hjemknappen var før.

Det er derimot ikke tilfelle på iPhone X, og mange apper får brede sorte felter øverst og nederst. Heldigvis har det begynt å bedre seg, og stadig flere apper får etter hvert støtter for den lengre skjermen. 

iPhone X er den første Apple-telefon med HDR-støtte, og den kan spille av film som er kodet med HDR10 og Dolby Vision. Kombinert med OLED-teknologien gir det mye dypere sort og mye sterkere farger. Bare prøve å se på en action-scene med eksplosjoner, så får du se hvor utrolig effekten er.

Vi opplevde likevel at det kan være utfordrende å se detaljer i mørke scener, og her kom faktisk skjermen til iPhone 8 Plus bedre ut da vi sammenlignet dem side om side. Likevel er det ingen tvil om du får mer et rikere og dypere bilde med høyere kvalitet når du ser på film på iPhone X.

I likhet med iPhone 8 og 8+, er også iPhone X utstyrt med en True Tone-funksjon som justerer skjermens fargebalanse etter lysforholdene rundt deg. Det er ikke en grunn alene til å kjøpe denne telefonen, men det er en stilig funksjon du vil like å ha der.

Face ID

 • Ansiktsgjenkjenningen fungerer veldig bra
 • Animoji er en gimmick, men de demonsterer hva kameraet kan gjøre
 • Kontaktløs betaling er mindre praktisk

Face ID er navnet på Apples ansiktsgjenkjenningsteknologi, og i iPhone X erstatter den fingeravtrykksensoren Touch ID. Oppsettprosessen er enkel, og det eneste du trenger å gjøre er å se i kameraet og snu deg i ulike retninger noen ganger.

Dermed er du klar til å låse opp telefonen med ansiktet ditt, og så lenge kameraet kan se øyene, nesa og munnen din åpner den seg veldig raskt.

Face ID har faktisk overgått forventingene våre med god margin. Vi har brukt ansiktsgjenkjenning på andre telefoner tidligere, og det har aldri fungert godt nok.

Se vår gjennomgang av Face ID nedenfor.

Teknologien ligger milevis foran alle andre på markedet, og den har fungert tilnærmet feilfritt så lenge vi har brukt den.

Enten du er i et bekmørkt rom, i svakt lys eller på farten, er det bare å se på telefonen så låser den seg opp. Det samme gjelder også i apper som støtter funksjonen. Vi var som sagt bekymret for at dette ville bli et problem, men Apple har virkelig fått det til denne gangen.

Når det er sagt, så skal det også nevnes at enkelte også har opplevd problemer. Blant annet har vår amerikanske mobilanmelder Mat Swider opplevd at telefonen ikke gjenkjenner han hver eneste gang.

Det skal også nevnes at folk som er vant til den gamle opplåsingsmetoden kanskje vil trenge en liten tilvenningsperiode. Du kan nemlig oppleve en bitte liten forsinkelse en gang i blant, og det er også viktig at du ser rett på telefonen. Vi har riktignok klart å låse den opp uten å se på den, men det fungerer ikke like forutsigbart.

Funksjonen fungerte til og med gjennom solbriller, men det forutsetter selvfølgelig at den infrarøde skanneren klarer å se gjennom glassene. Dermed vil du nok oppleve varierende resultater mellom ulike solbriller.

Hvis det ikke fungerer helt kan du prøve å holde telefonen litt nærmere. Hvis ikke må du bruke passordet ditt, omtrent som når du ikke får låst opp en eldre iPhone fordi tommelen din er våt.

Et større problem oppstår hvis du er typen som pleier å la telefonen ligge på bordet, og som sjekker meldinger med tommelen. Du blir nemlig nødt til å plukke opp telefonen og se på skjermen for å se nye meldinger.

Vi testet de to oppløsningsmetodene side om side, og det var da vi innså at Touch ID er litt raskere enn Face ID. Det får oss til å lure litt på hvorfor Apple valgte å bytte teknologi i det hele tatt.

Face ID er riktig nok en svært vellykket implementering av ansiktsgjenkjenning og en løsning som er tryggere, men den er ikke like forutsigbart som å bruke en finger på en fingeravtrykkleser.

Vi skjønner at det ikke er plass til en hjemknapp lenger, men Apple kunne fint ha plassert en fingeravtrykkleser på siden av telefonen slik Sony gjør.

I og med at sideknappen er større enn før så mistenker vi også at Apple har eksperimentert med nettopp dette, men Apples egne designere påstår at det aldri var oppe til vurdering.

Fingeravtrykkleseren kunne vært plassert her.

Apple Pay er fortsatt ikke lansert i Norge, men hvis det kommer er det greit å være forberedt på at Face ID har gjort prosessen litt tregere enn før. Der du tidligere bare måtte holde tommelen over fingeravtrykkleseren mens du holdt telefonen mot betalingsterminalen, må du nå dobbeltklikke på sideknappen og la den registrere ansiktet ditt før du er klar til å betale.

Det er ikke vanskelig og vi fikk det til å fungere hver gang, men det er litt irriterende at det ikke er like enkelt som før.

Du må dobbeltklikke, selv når du skal installere gratis apper.

Det er fristende å tro at Apple har valgt å satse på ansiktsgjenkjenning med det nye TrueDepth-kameraet, først og fremst for å ha noe nytt og spennende å markedsføre iPhone X med.

Det er ingen tvil om at det nye kameraet inneholder imponerende teknologi og at det er utrolig presist, men det er få apper som gjør bruk av det og det er dermed lite det kan brukes til for øyeblikket. I og med at det sannsynligvis trekker opp prisen på sluttproduktet ganske kraftig, er jo det også en grunn til å markedsføre Face ID litt ekstra.

En annen ting TrueDepth-kameraet brukes til, er den nye portrettmodusen. Vi kommer tilbake til den når vi tar for oss kameradelen av testen, men vi kan si så mye som at teknologien har gjort det mulig for Apple å lage et av de beste frontkameraene på markedet.

Animoji

Animojier er morsomme.

Du har sikkert hørt en del om animoji allerede, men dette er altså funksjonen som lar deg bruke TrueDepth-kameraet til å lage en snakkende emoji av deg selv.

Det er et morsomt system som gjør at du kan bli en snakkende robot, katt, hund eller enhjørning. Det mest imponerende er imidlertid ikke at du kan sende animerte emojier til vennene dine – det er den utrolig presise overføringen av ansiktsbevegelser.

Enten det er snakk om øyenbryn som får ørene til enhjørningen til å vifte eller øyenbrynene til romvesenet til å heve seg, så er dette noe du ikke har sett før i en slik kvalitet.

Samtidig er det ikke stort mer enn en gimmick. Det er ikke en grunn til å kjøpe denne telefonen i seg selv, og etter noen dager vil du glemme at muligheten er der.

Øyenbrynene dine vil påvirke ulike emojier på forskjellige måter.

Det er mulig å dele animasjonene med venner i andre apper enn iMessage, men det er ikke særlig lett. De kan også sendes til folk som ikke har iPhone X, men mottakeren kan selvfølgelig ikke svare på samme måte. Det beste hadde vært om skikkelig støtte kom på plass i andre apper.

Animojis vil nok være enormt underholdende for barn, og vi kan tenke oss at det etter hvert vil dukke opp noen veldig kule apper som gjør bruk av det nye frontkameraet. Likevel er vi foreløpig i vent-og-se-modus når det gjelder dette kameraet, og det gjenstår å se om det vil sette en ny standard for utviklingen fremover.

 • Det vil ta tid å bli vant til nye bevegelser.
 • Overraskende enkel å bruke med en hånd.
 • Blant de sprekeste telefonene på markedet.

Se vår gjennomgang av grensesnitt og ytelse nedenfor.

Hvis du har en relativt ny iPhone fra før så har du sikkert allerede blitt vant til iOS 11, men ting er litt annerledes på iPhone X.

Den største forskjellen er naturlig nok fraværet av en hjemknapp, og den er erstattet av fingerbevegelser. Plutselig gir det mer mening at Apple har lagt stadig mer vekt på slike bevegelser, også i tidligere versjoner av iOS.

Tidligere åpnet du kontrollsenteret ved å skyve opp fra bunnen av skjermen, men denne bevegelsen har nå blitt en erstatning for hjemknappen. Det krever litt tilvenning, men bevegelsen blir snart lagret i muskelminnet.

I løpet av et par dager begynte vi å gjøre den samme bevegelsen på andre telefoner av ren vane, og det minner om hvordan du åpner menyen på Samsung-telefoner – det bare føles riktig.

Utover det synes vi imidlertid at Apple har gjort ting i overkant komplisert. Hvis du vil åpne oversikten over kjørende apper må du for eksempel skyve bare halvveis oppover. Skyver du for langt, går du bare tilbake til hjemskjermen i stedet.

Halvveis-bevegelsen som åpner oversikten over kjørende apper er vanskelig å få til.

Skal du stenge ned apper på den samme oversiktsskjermen kan du ikke lenger bare skyve – du må trykke og skyve. Det føles ikke spesielt intuitivt, og det vitner om at Apple måtte streke seg i overkant langt for å gi alle de nødvendige funksjonene egne bevegelser.

Vi må også si at tross at vi ikke likte skyvingen fra høyre for å bytte mellom nylig brukte apper, så er dette noe vi gradvis har blitt mer vant til og som etter hvert gir mer mening.

Kontrollsenteret er nå plassert på høyre side av det sorte feltet øverst på skjermen, mens varslingspanelet ligger på venstre side. Dette synes vi fungerer bra, og plasseringen er faktisk bedre fordi kontrollsenteret tidligere kunne komme i veien for andre apper nederst på skjermen.

De nye bevegelsene og den nye plasseringen av kontrollsenteret krevde tilvenning.

Når du bruker iPhone X i landskapsmodus, blir imidlertid situasjonen mer problematisk. Da viser det seg nemlig at varslingspanelet opptar det aller meste av den øvre skjermkanten, og når du skal åpne kontrollsenteret må du skyve fra helt ute i høyre hjørne.

Men vi må videre til brukeropplevelsen i daglig bruk, og den er silkemyk (med unntak av animojier som har en tendens til å henge seg opp). Det er fordelen med å slippe en telefon med et OS som allerede er ute – mange av feilene er allerede rettet.

Kontrollsenteret er nå plassert øverst i høyre hjørne.

Apple har pakket massevis av ytelse inn i sitt nye flaggskip, med en A11 Bionic-brikke som jobber sammen med 3 GB RAM. Det høres kanskje ikke så mye ut, men Apple har aldri brukt så mye RAM før og det merkes på brukeropplevelsen.

Vår testing i Geekbench viser at iPhone X er blant de sprekeste telefonene på markedet, og den eneste som kan måle seg er iPhone 8 Plus.

Og selv om slike tester ikke forteller hele historien om hvor god en telefon er, så har vi ikke sett noe som antyder noe annet enn at dette er en ekstremt sprek telefon.

Vi opplever veldig lite hakking, og det vitner om at telefonen også er godt optimalisert. Unntaket er i sparemodus der ting går betydelig saktere – faktisk mye saktere enn hva vi hadde forventet fra slik maskinvare.

AR-spill er imponerende, men vi trenger flere gode titler.

Spilling på iPhone X fungerer også like bra som forventet, og vi har vel egentlig kommet til et punkt der det knapt finnes spill som ikke kjører bra på toppmodeller som dette.

AR-spill der spillingen foregår som en kombinasjon av datagrafikk og virkelige omgivelser er en del av Apples nye strategi, og iPhone X taklet en runde med The Machines veldig fint. (Det er i tillegg også en tittel som er oppdatert for den nye skjermen).

Varslingene på låseskjermen er skjult til du låser opp, men dette kan endres hvis du vil.

Spill ser generelt veldig skarpe og fargerike ut på OLED-skjermen, og iPhone X gjør seg godt som en spilltelefon. Den eneste ulempen er at spill ser ut til å tømme batteriet relativt fort, men det er ganske typisk for Apple.

Vi skal heller ikke glemme den glimrende vibrasjonsmotoren som går under navnet Taptic Engine. Den har dukket opp i tidligere modeller, men den gjør seg også her veldig godt i spill.

Den formidler følelsen av å både skyte med og bli truffet av et maskingevær, ved siden av å gi deg en god klikkefølelse når du ruller gjennom lister.

 • Et nytt designspråk.
 • Glasset på baksiden gjør trådløs lading mulig.
 • Føles solid på en god måte.

Designet til iPhone X er en tydelig blanding av gammelt og nytt, og de nye elementene er tydelig nok – den har veldig smale skjermkanter, glass på baksiden og ingen hjemknapp.

Samtidig har den også den kjente runde formen i hånden. Faktisk går tankene tilbake til iPhone 3G, og den føles ganske lik når du plukker den opp.

Det du merker fort når du holder en iPhone X, er at dette er en kvalitetstelefon. Den føles dyr, og den tunge stålrammen langs kanten glir imponerende godt sammen med det kurvede glasset.

Heldigvis for denne telefonen, så er den vanntett.

Sølvversjonen av iPhone X har en ramme i polert rustfritt stål, men den sorte varianten har en mørkere farge som er påført med en prosess som kalles dampavsetning.

Det betyr at fargen ikke er påført på utsiden – den sitter i selve metallet, og er med på å gi telefonen den premiumfølelsen vi er vant til fra Apple. Samtidig må vi advare om at den etter noen dager i lomma har begynt å få noen merker. Hvis du vil sikre at den holder seg pen, bør du derfor vurdere å skaffe deg et deksel.

Tross at den veier mindre enn iPhone 8 Plus (174 mot 202 g), føles den likevel tyngre i hånden. Og det er en bra ting.

Du vil oppleve den som solid og robust, og ikke glem at den også er vannmotstandig med IP67-sertifisering. Denne gangen tror vi ikke det er mulig å bøye den ved å sette seg på den. 

Apple påstår også at de har laget den mest solide iPhone noen gang, tross at den har glass både foran og bak. Skal vi trekke frem noe negativt med designet, må det være at den suger til seg fingermerker. Det hjelper heller ikke at alle flatene er like blanke, og dermed like utsatt.

Kanten får fort riper, så det er lurt å bruke deksel.

Selv om iPhone X har glassbaksiden tilfelles med iPhone 8 og 8 Plus, har Apple likevel brukt et ganske annet designspråk her. Hver eneste knapp er elegant nedfelt i kanten på telefonen, og hver av knappene har samtidig en skarphet som vitner om en godt gjennomtenkt produksjonsprosess.

Det samme gjelder også den utstikkende kameralinsen på baksiden. Kanten her er skarp, mens den tilsvarende kanten på iPhone 8 er avrundet. Dette antyder at Apple har tatt en ny designretning med iPhone X, og det kan godt være et hint om hva vi får se i fremtiden.

Det er også overraskende hvor god iPhone X er å bruke med én hånd. Den balanserer godt mens glass- og metalloverflatene gir et godt grep, og de fleste vil ikke ha noen problemer med å rekke frem til det meste av skjermen.

Riktig nok blir du nok nødt til å ta i bruk den andre hånden når du skal åpne varslingspanelet og kontrollsenteret, men stort sett er iPhone X en god blanding av phablet-skjerm og ergonomi som lar deg bruke bare en hånd.

Det er klare forskjeller mellom iPhone X og iPhone 8 Plus.

Vi er også nødt til å trekke frem hvordan Apple har integrert høyttalerne i denne tettpakkede telefonen. Lyden er virkelig imponerende, og på fullt volum formelig rister den.

Tross at en av høyttalerne er vendt nedover fra undersiden av telefonen, er det heller ikke noe problem å se på film uten hodetelefoner. De irriterte blikkene fra kolleger da vi testet den på kontoret, var også et hint om at lyden bærer langt.

Vi har sett rapporter om skurrete lyd i ørehøyttaleren, men vi har ikke opplevd det selv og vår testtelefon kunne skrus til fullt volum uten problemer.

Mens vi er inne på lyd, må det også nevnes at iPhone X i likhet med andre nyere modeller ikke har 3,5 mm hodetelefonkontakt. Apple har satset hardt på at de kan overbevise brukerne om at de ikke trenger den lenger, men det er fortsatt irriterende om du ikke har et par greie bluetooth-hodetelefoner eller mister adapteren som følger med i esken.

 • Gode kameraer både foran og bak.
 • Bedre i svakt lys enn før.
 • Ikke best på markedet, men veldig nærme.

Se vår gjennomgang av kameraet i iPhone X nedenfor.

Kameraet i iPhone X har mange likheter med det du finner i iPhone 8 Plus, men det finnes også noen forskjeller.

For eksempel har begge 12 MP-sensorer på baksiden, som lar deg ta bilder med zoom eller skape uklare bakgrunner. iPhone har imidlertid en f/2.4 blender, mens iPhone 8 Plus har f/2.8. Ellers er det bare vidvinkelobjektivet som har optisk bildestabilisering.

DxOMark har kalt kameraet i iPhone X det beste på markedet, og det sier jo noe om ytelsen til denne sensoren.

Før vi dykker dypere inn i ytelsen til hovedkameraet, skal vi imidlertid se nærmere på TrueDepth-kameraet på forsiden. Det er i utgangpunktet et 7 MP-kamera, men med noen ekstra muligheter som gjør det til et av de beste selfie-kameraene på markedet.

Som navnet antyder kan kameraet oppfatte dybde veldig godt, og den nye portrettmodusen som opprinnelig debuterte på iPhone 8 Plus, kan brukes til å ta fantastiske bilder.

Ikke bare blir bakgrunnen uskarp, men du kan også bruke portrettinnstilligene til å endre lyset i bildet eller klippe deg selv ut og plassere deg på en sort bakgrunn.

Det skal likevel sies at en del av lysmulighetene ikke tilfører så veldig mye, og scenelyset med automatisk sporing av konturer finner ikke alltid helt presist frem til hvor forgrunnen slutter og bakgrunnen begynner.

Kameragrensesnittet har ikke forandret seg stort på lenge.

Når alt fungerer som det skal er kameraet i iPhone X helt utrolig, og du får glimrende bilder som er fulle av detaljer. Det er ikke nødvendigvis det beste mobilkameraet på markedet, men det tar bilder som ser veldig naturlige ut.

Bilder ser også veldig bra ut på OLED-skjermen, takket være den økte kontrasten og de forbedrede fargene. Da vi delte bildene til Apple TV, viste det seg imidlertid at de fremstod som litt lysere enn på telefonskjermen.

iPhone X er ikke den første telefonen fra Apple som har støtte for Live Photos, men funksjonen er forbedret i iOS 11. Nå kan du blant annet loope og bruke lang eksponering, og det kan gi morsomme resultater du kan dele med vennene dine.

Den generelle hastigheten og kvaliteten til iPhone X-kameraet er imponerende, men det er kanskje også det man bør forvente av en telefon fra Apple med den nye A11-brikken på innsiden.

Ytelsen i svakt lys er også en tanke bedre en hva vi har sett med tidligere iPhone-modeller. Samtidig er det merkelig at iPhone X og iPhone 8 Plus gir den samme kvaliteten i svakt lys, når de har ulike blenderstørrelse.

“Looping” og “bouncing” av Live Photos er morsomt, men det er vanskelig å integrere i andre apper.

I praksis burde f/2.4-blenderen og den optiske bildestabiliseringen i zoomobjektivet gi bedre bilder i svakt lys, men i mange tilfeller der du er zoomet inn vil kameraet velge bort zoomobjektivet til fordel for det mer lyssterke hovedobjektivet.

Og dette er faktisk en god løsning. I stedet for å bruke det innzoomede objektivet i svakt lys, så bruke iPhone X vidvinkelobjektivet (som er bedret egnet i svakt lys) og zoomer inn digitalt i stedet.

Det virker kanskje merkelig at Apple har jobbet så hardt med den nye sensoren bare for å velge den bort i mange tilfeller, men det viktigste er jo kvaliteten på resultatet og den blir god.

Noen av bildene vi får med iPhone X er helt fantastiske og det gjelder også i svakt lys, men den tregere lukkertiden kan føre til litt økt uskarphet.

Kameraet kunne gjerne ha lastet litt raskere fra låseskjermen (selv om du nå kan trykke hardt på kameraikonet i stedet for å skyve), men bildene du får blir uansett naturlig, rene og skarpe.

Portrettmodusen er en av de mer vellykkede på markedet, men det skjer at den ikke helt oppfatter hva som er forgrunn og bakgrunn. Google Pixel 2 gjør faktisk en bedre jobb med bare ett objektiv, men når det faktisk fungerer så blir resultatet veldig flott.

Det er verdt å få med at også «vanlige» iPhone-bilder får en fin og uskarp bakgrunn, fordi kameraet automatisk finner brennvidden som fungerer best til hvert motiv.

Videokvaliteten fra iPhone X er blant de beste på markedet, og 4K-opptak i 60 fps er skarpe og flyter fint. Bare vær klar over at slike opptak tar mye plass på telefonen.

Filmer du mye video bør du vurdere å gå for den dyrere 256 GB-utgaven, for som vanlig finnes det ingen mulighet for å utvide lagringsplassen.

Batteri

 • Trådløs lading er kjekt.
 • Batteritiden er bare gjennomsnittlig.
 • Lader fra 0 til 100 prosent på 2 timer og 15 minutter.

Batteriet er, ifølge den samme kinesiske kilden som vi har nevnt tidligere, på 2716 mAh, og det er dermed litt større enn det som sitter i iPhone 8 Plus.

Til Apple å være så er det et stort batteri, men det er nok nødvendig når telefonen også har en større skjerm med flere piksler som skal drives.

Batteritiden er ikke voldsomt imponerende, men den er bedre enn enkelte tidligere modeller og absolutt akseptabel.

Batteritiden er like god eller til og med bedre enn den du får fra Plus-modellene.

Med tung bruk, klarte vi å tømme iPhone X for strøm i løpet av snaue 12 timer.

Det inkluderer 30 minutter med Netflix i HDR-kvalitet, en gåtur til jobb med lytting til Spotify via Bluetooth, bruk av portabel hotspot på toget, en del fotografering med kameraet, og testing av Face ID igjen og igjen, i tillegg til en del spilling.

Dagen etter holdt den til 9 på kvelden etter litt lettere bruk, og det var som forventet. Vi ble ellers imponert over hvor lenge iPhone X holdt seg i gang mens vi så på video med bare 5 prosent batteri igjen og strømsparing aktivert. Den holdt i 35 minutter før den til slutt måtte gi tapt.

Ved lett bruk der vi bare hentet den frem en gang i blant for å sende en melding, ta noen bilder i et bryllup og navigere med GPS i 30 minutter, endte vi opp på 25 prosent ved midnatt. Over natten mistet den på sin side bare 5 prosent batteri, og det er også bra.

Dette er ikke de beste resultatene vi har fått fra en telefon, men hvis du har en iPhone fra før som mister batteri fort så vil dette være en klar forbedring. Du vil stort sett oppleve å ha godt med batteri igjen når du kommer hjem om kvelden.

Basert på dataene vi har samlet etter bruk i ulike scenarioer, har vi kommet frem til at den holder 18 timer ved normal til tung bruk. Det inkluderer bluetooth-lytting, Facebook-bruk og nettsurfing.

Grunnen til at den holder lenger enn man skulle tro, er nok OLED-teknologien som har vist seg å være mer strømgjerrig enn tidligere skjermteknologier.

Det viste seg også i videotesten vår der vi kjører en film i Full HD i 90 minutter med full lysstyrke. Der fikk vi nemlig det beste resultatet noen gang med en Apple-telefon.

Der de fleste (inkludert iPhone 8 Plus) mister rundt 25 prosent, mistet iPhone X bare utrolige 10 prosent. I og med at X-modellen må drive flere piksler med den samme A11 Bionic-brikken som i 8 Plus, så må det være OLED-teknologien om utgjør forskjellen.

Videoavspilling krever ikke så mye strøm som man skulle tro.

iPhone X er ikke den første Apple-telefonen med trådløs lading – den æren går til iPhone 8 – men det er fortsatt veldig praktisk. Vi anbefaler absolutt at du investerer i en brukbar ladeplate både til hjemmebruk og til jobben. Da vil du aldri gå tom for strøm, og du kan samtidig plukke den opp og legge den fra deg som du vil.

Da vi testet ladehastigheten med ledning, opplevde vi at den gikk fra 0 til 100 prosent på 2 timer og 15 minutter med flymodus aktivert, men det var for ordens skyld med laderen fra en iPad.

Du får også 20 prosent batteri fra 15 minutter i laderen, og det burde holde til å veien hjem når det er krise.

Du kan også kjøpe en USB-C-lader og USB-C-til-Lightning-kabel fra Apple, som skal levere 50 prosent batteri på 30 minutter. Problemet er bare at det kommer på 878 kroner til sammen, og det er overkant mye for muligheten til å lade litt fortere.

Batteriet er presset inn i en telefon der det er veldig lite plass til overs.

Den nye A11 Bionic-brikken er nok en av de viktigste årsakene til den forbedrede batteritiden. Ved siden av mer effektive kjerner er den også laget med 10 nm produksjonsprosess, og det betyr at alt ligger tettere sammen og blir mer effektivt.

iPhone X er mer for en phablet enn en telefon å regne når det kommer til skjermstørrelse og batteritid, og det merkes når vi sammenligner tiden mellom hver lading med iPhone 8 Plus.

Har iPhone X egentlig god batteritid? Vi vil si ganske god. Det er ingenting å rope hurra for, men hvis du har hatt andre Apple-telefoner tidligere vil du nok i hvert fall merke at den holder lenger enn før.

Vår dom

Vi må bare si det en gang for alle – iPhone X er ikke en telefon som vil friste den jevne Android-fan. Dette er en telefon for de som holder fast ved Apples økosystem og vil bli der, mens som samtidig har blitt lei av det samme designet gjennom fire år.

iPhone X er telefonen vi har håpet at Apple ville lage, delvis fordi vi vil ha noe nytt å skrive om, men også for at de som gleder seg til en ny iPhone faktisk skal få noe å bli opprømt over. Ny telefon-dagen er et høydepunkt i manges kalender, og iPhone X var verdt ventetiden.

Apple har gjort det aller meste riktig med iPhone X. Ved å ta med seg alt de har lært fra tidligere telefoner og kombinert det beste, har de laget en telefon som er ulik alt annet de har laget tidligere.

Se vår gjennomgang av iPhone X nedenfor.

Vi mener iPhone X er den beste Apple-telefonen siden iPhone 4. Det var telefonen som hevet Apple fra dårlige spesifikasjoner og god brukeropplevelse, til en ekte smarttelefonkonkurrent som kombinerte flott design og ytelse.

Iphone X tar på sin side alt i en ny retning, og tilbyr kundene noe de aldre har sett før i iOS-verdenen. Det er irriterende at det har tatt så lang tid å ta i bruk OLED-teknologien, men nå som den er på plass så er det ikke mye annet vi kan pirke på.

Selfie-kameraet, ytelsen, det nye skjermformatet og den vellykkede implementeringen av Face ID, fører til sammen til denne nye retningen for iPhone.

Samtidig er det interessant at Apple fremhever iPhone X som fremtiden for smarttelefoner, for mange av funksjonene er allerede på plass i andre telefoner på markedet. Vi har derfor vanskelig for å se for oss at iPhone X vil ha den samme påvirkningskraften som den opprinnelige iPhone hadde.

Men når det kommer til fremtiden for iPhone, så er det iPhone X som gjelder. Alt annet ser bare datert ut og omringet av skjermkanter. iPhone X er fremtidens Apple-telefon, og alt annet er historie.

Bør jeg kjøpe den?

Tenk deg hvordan det ville være å gi en iPhone X til noen som fortsatt har den opprinnelige iPhone fra 2007, med 3,5 tommer lavoppløst skjerm, elendig kamera og ingen apper.

iPhone X er på sin side en strømlinjeformet og vanntett telefon med en fantastisk høyoppløst skjerm, 256 GB lagring, millioner av apper, raske nedlastingshastighet, AR-effekter, ansiktsgjenkjenning, gode høyttalere, glimrende bilder fra front- og bakkameraet og spilling i konsollkvalitet. Sånn sett fungerer iPhone X som en påminnelse om hvor langt vi har kommet.

Vi irriterer oss litt over det sorte feltet øverst på skjermen, skjermkantene er litt for brede til at telefonen kan kalles kantløs, kameraet er ikke markedsledende (selv om det er veldig, veldig bra), og tross alle de tekniske innovasjonene er det umulig å overse prisen.

Når det er sagt er iPhone X det nærmeste Apple noen gang har vært en perfekt telefon, og så lenge du er villig til å betale så vil du elske den.

Opprinnelig testet: oktober 2017

Er du ikke overbevist om at iPhone X er for deg? Les mer om alternativene nedenfor…

iPhone 8 Plus

Hvis du er ute etter en ny iPhone men synes iPhone X blir i overkant dyr, så er iPhone 8 Plus telefonen for deg.

Den har en stor skjerm (som riktig nok ikke er like høyoppløst og ikke OLED), og omtrent samme kamerasystem. Den gir ikke like gode resultater i svakt lys som iPhone X, men bildene blir likevel veldig gode. Dette er det første trinnet ned på produktstigen til Apple.

Mens iPhone 8 Plus er telefonen du skal velge hvis X blir for dyr, så er iPhone 8 modellen for deg som vil ha noe som er litt lettere å håndtere.

Den har den samme utrolige ytelsen som iPhone X og 8 Plus, og mens den sparer inn på pikseltetthet er den utstyrt med TrueTone-teknologi og trådløs lading.

Samsung Galaxy S8

Hvis du er interessert i iPhone X så er sjansen stor for at du ikke er interessert i en Samsung-telefon, men Galaxy S8 er faktisk verdt å vurdere. Den bruker den samme OLED-teknologien, og den er utstyrt med et markedsledende kamera.

I tillegg er den billigere, både fordi den startet på en lavere veiledende pris, og fordi den har vært på markedet en stund. Eventuelt er nylanserte Galaxy S9 også et godt alternativ.

Samsung Galaxy Note 8

Hvis du er interessert i å bytte fra iPhone til Android og er villig til å betale litt mer, så er Samsung Galaxy Note 8 det rette valget. Prisen ligger ikke så langt unna iPhone X, og den har et imponerende dobbelt kamera, enda bedre skjerm enn Galaxy S8, og du får en S-Pen på kjøpet.

I år er vi rett og slett bortskjemt med gode flaggskiptelefoner.

LG V30

Dette er kanskje et overraskende valg, men LG V30 er en kraftpakke av en telefon – tross at den ikke er like polert som iPhone X.

Den har en god kombinasjon av lang og kantløs skjerm, et godt kamera og god lyd, og den har fortsatt fingeravtrykkleser. Dette er telefonen for deg som vil ha god ytelse, men til en lavere pris.

Gareth Beavis,Truls Steinung
Source link

Tags

About: Review Junkies

We aim to give you the latest reviews on things you enjoy. Interested in a new movie, but not sure if you'll be entertained? Maybe you have your eyes set on the latest video game. Well, we bring you detailed information you're looking for on movies and video games; we review it, you read it.

You may also like...

Sorry - Comments are closed

Writers Wanted
Office2013 Professional Plus CD Key Global